De luit in dialoog met Nyckelharpa, Gamba en Qanun - een confrontatie tussen genres en culturen in nieuwe composities en improvisaties
Na een passionele start in de muziekwereld met blues, folk en rockjazz, studeerde Philippe Malfeyt gitaar aan het KMC te Brussel. Zijn interesse voor oude muziek dreef hem al gauw naar de luit. Na zelfstudie behaalde hij in 1983 een luitdiploma aan The Royal College of Music in Londen. Als pionier doceerde hij luit aan de Conservatoria van Gent, Brussel en het Lemmensinstituut te Leuven.
In 1989 stichtte hij het ensemble Romanesque dat zich specialiseerde in minder gekend werk uit de Renaissance. Hun cd-opnames met werk van Willaert, Ockeghem en Utendal werden door de internationale muziekpers unaniem geprezen.
Maar ook in andere muziekgenres is Philippe actief. Hierbij wordt de luit uit zijn historisch isolement gehaald. Zo confronteert hij in het luittrio Luthomania drie muziekculturen met elkaar (Marokko, België, China), aan de hand van nieuwe composities en improvisaties. Het trio Sheng met harmonica en percussie leunt dan weer aan bij de Europese jazztraditie. Philippe tourde ook met een multicultureel programma over de 16e eeuwse theoloog Nicolaes Cleynaerts, met flamenco, Arabische, Sefardische en Oude Muziek.
Verder concerteerde hij jaren met Millenarium, Rans, Il Fondamento, La Cetra d’Orfeo, Currende, Redherring, Zefiro Torna, Tied&Nyckled, Graindelavoix, etcetera. Philippe schreef de muziek voor het programma Exilio met het ensemble La Rosa Enflorese en het Alfama strijkkwartet en Canso waarin hij nieuwe muziek componeerde op oude troubadourteksten. Philippe Malfeyt verleende zijn medewerking aan een honderdtal cd-opnamen voor ondermeer Ricercar, Aulos, Erato, Opus 111, Vanguard, EMI, Pavane, Gailly Productions, Sony, Eufoda, Antarctica, Home Records, Accent, Glossa, Music & Words.