¡Flamenco!

Saïdjah Galo La Zambra
¡Flamenco!

¡Flamenco! Tientallen theorieën zijn er omtrent de oorsprong van de naam, niemand weet het zeker. Wat we wel kennen is de passie, de overgave, de ontroering, het melancholische, het hartverscheurende, het passionele, het trotse, ...

Tijdens een eerste concert presenteert Saïdjah Galo José-Luís Dominguez op flamencogitaar. Traditioneel werd de flamencogitaar vooral voor ritmische begeleiding van zang en dans ingezet. In de loop van de twintigste eeuw kwam daar verandering in. Ramón Montoya, Niño de Ricardo en Sabicas hebben de mogelijkheden van de flamencogitaar als solo-instrument overtuigend aangetoond. Hun voorbeeld werd door velen nagevolgd en betekende een verrijking voor de techniek van de flamencogitaar en de flamencomuziek in het algemeen. Tot de bekendste flamencogitaristen behoren onder meer Sabicas, Paco de Lucía, Tomatito, Vicente Amigo en Paco Peña.

Voor het tweede concert gaat danseres Saïdjah zelf op de het podium staan, begeleid door zang en gitaar. Samen met het publiek beleven ze de muziek- en dansstijl in haar meest pure vorm, vanuit het diepste respect voor de eeuwenlange traditie.

Saïdjah la Zambra werd de muziek met de paplepel ingegeven. Ze studeerde in Sevilla aan alle toonaangevende flamencoscholen en danste op prestigieuze podia met heel wat bekende artiesten.

Saïdjah komt uit een muzikale familie. Door haar moeder Geneviève Galo, die een eigen dansschool heeft in Bergamo, wordt ze in haar kindertijd ingewijd in de flamenco.

Als Saïdjah vijf jaar is volgt ze haar eerste danslessen bij Torre Montijo. Op 16-jarige leeftijd begint ze aan een reeks ‘masterclasses’ in Italië, Spanje en België. Verspreid over vier jaar krijgt ze les van gerenommeerde artiesten uit de flamencowereld zoals Bélen Maya, Javier Barón, Javier Latorre en La Chiqui de Jerez. Na haar middelbare studies trekt Saïdjah naar Sevilla om zich daar nog verder in haar passie te verdiepen.

Ze studeert aan de academie La Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco onder de kundige leiding van Milagros Menjibar La Reina de La Bata de Cola, Rafael Campallo, Ursula López, Carmen Ledesma, Yolanda Lorenzo, La Choni, Luisa Palicio en El Choro. In de zomer van 2007 beëindigt ze daar met grootste onderscheiding de opleiding.

Verder studeert Saïdjah in Sevilla in de school Estudio de Danza y Guitarra Flamenca de Eduardo Rebollar y Yolanda Lorenzo waar ze de kans krijgt om wekelijks als flamencodanseres in de gitaarlessen (dansbegeleiding) van Eduardo Rebollar te dansen.

Saïdjah verblijft regelmatig in Sevilla en volgt stages bij o.a. Andres Peña, Rafael Campallo, Jose Maldonado, Milagros Menjibar, Pilar Ogalla, Ursula Lopez, ... Als vertegenwoordiger van de Sevilliaanse school concentreert Saïdjah haar specialisatie rond de flamencodans met attributen, zoals de bata de cola (staartjurk), de abanico (waaier), de sombrero (hoed) en mantón (omslagdoek). Haar flamencodans is te bewonderen in de film van Marie Jo Lafontaine Dance the world uit 2008.

Saïdjah deelde het podium met artiesten als Antonio Paz, Esteban Murillo, Jose Luis Dominguez, Antonio Segura, Carmen Fernandez, Rafael Sanchez, Anthony Carrubba, Alexander Gavilan, Rafael Rodriguez, Manuel Romero, Jesus Corbacho, Juan Reina, …

Ondertussen stond ze als soliste op de meest prestigieuze Vlaamse podia zoals De Roma (Borgerhout), Handelsbeurs (Gent), NTG Gent en als gastdanseres op Dranouter en Sfinx.

Saïdjah creëerde verschillende voorstellingen met een traditionele bezetting, gevormd door zang, gitaar en dans, zoals Alma Flamenca, Rojo en ¡FLAMENCO!.

In november 2011 schreef ze in samenwerking met Huib Billiet Adriaansen het boek Flamenco, handleiding voor dansers en liefhebbers . Ze gaf les in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Momenteel geeft ze voornamelijk les in Brussel.

De esthetiek van Saïdjah combineert een klassevolle sensualiteit en elegantie met krachtige expressie en daardoor weet zij de essentie van de flamenco te treffen.

volgende

Gijs
Hollebosch

Het mondiale fenomeen van de steelguitar
Lees meer over Gijs Hollebosch