De Ottomaanse muziek op het snijpunt van het mystieke en het wereldlijke
Voor dit concert gaat Tristan Driessens in zee met twee van de meest vooraanstaande uitvoerders van Ottomaanse muziek die zijn generatie rijk is. Ondanks zijn jonge leeftijd wordt Burak Savaş beschouwd als één van de beste zangers binnen de hedendaagse Turkse klassieke muziekuitvoering. Bovendien is hij een virtuoos op de viool en op een hele waaier aan andere Turkse snaarinstrumenten. Savaş is docent zang en viool aan het Conservatorium van Rotterdam (Codarts) en is een veelgevraagd zanger op prestigieuze podia in Europa en daarbuiten.
De uit Tessaloniki afkomstige Christos Barbas is componist en een meester op de ney, de eeuwenoude rietfluit en het instrument bij uitstek binnen de soefi muziekcultuur. Op vraag van zijn leerlingen schreef mysticus Rumi zijn dichtwerk de Masnavi, dat tot voornaamste mystieke werken van het 13de-eeuwse soefisme behoort. De Masnavi wordt door volgende versregels ingeluid: “Luister naar het klagen van de ney, gekweld door de pijn van het afscheid. Sinds ik gesneden werd uit het riet van mijn vaderland, huilt de wereld mee op mijn klanken. Ik zoek een hart aan wie ik kan vertellen over de pijn van het scheiden….”
Begeleid door de wondere klanken van de ney en de oud zal Burak Savaş op dit concert een liedcyclus brengen die u zal meevoeren op een reis door tijd en ruimte, van de paleizen van de sultans tot de soefihuizen van de draaiende dervishen.
Burak Savaş, zang, viool, tanbur en yayli tanbur
Christos Barbas, ney
Tristan Driessens, oud en lavta