Concert
Philippe Vermeulen, Il Fiammingo della Tiorba - Ensemble Delta
Concert

Philippe Vermeulen, Il Fiammingo della Tiorba - Ensemble Delta

Locatie
Stadhuis Damme
Uur
15 uur
Artiest in residentie
Alexander Makay
Prijs per ticket
20 euro
15 euro (-32 jaar)
12 euro (-12 jaar)

In 1612 trekt Philippe Vermeulen in opdracht van Isabella van Spanje en Albrecht van Oostenrijk, landvoogden van de Zuidelijke Nederlanden, vanuit Brussel naar Rome. De omwentelingen in het muzieklandschap aan het begin van de zeventiende eeuw in Italië wekten immers de nieuwsgierigheid van alle West-Europese hoven. Naast het ontstaan van nieuwe uitdrukkingsvormen - zoals opera, het recitatief of de toccata - zagen ook verschillende boeiende instrumenten daar het licht. Philippe kreeg de opdracht om zich meester te maken van zo’n nieuw instrument, de theorbe, en om zijn aldaar vergaarde kennis vervolgens bij zijn terugkeer te delen. Niemand minder dan “Il Tedesco della Tiorba” Giovanni Girolamo Kapsperger, de toenmalige virtuoos bij uitstek, leerde hem de kneepjes van het vak.

Uit een briefwisseling tussen het consulaat in Rome en het hof in Mariemont valt te lezen hoe het Philippe tijdens zijn tweejarig verblijf is vergaan. Van het consulaat dat zich ernstig zorgen maakt aangezien hij zich hele dagen opsloot om te studeren tot de lang verwachte financiële steun uit de Lage Landen wanneer Philippe eindelijk vooruitgang begint te boeken.

Aan de hand van stukken van zijn leraar en tijdgenoten - op theorbe, barokgitaar, viola da gamba, vihuela, chitarra battente en met zang – en anekdotes uit de brieven, proberen we de reis en studietijd van Philippe Vermeulen tot leven te brengen: muziek die hij moet hebben gehoord, liederen die hebben weerklonken, improvisatie-oefeningen die hij zelf zou hebben kunnen gespeeld... een hommage aan onze eigen “Il Fiammingo della Tiorba”.

Uitvoerders:

Ensemble Delta

Anne-Sophie Eiselé, viola da gamba

Emma Wills, vihuela & chitarra battente

Adriaan Lauwers, theorbe, barokgitaar & zang

Volgende

Alle voorstellingen

Liederen over hartstocht, melancholie en afscheid

Concert

11 uur — Stadhuis Damme

tickets: 20 euro | 15 euro (Korting jongeren & studenten) | 12 euro (Korting -12 jaar)
Artiest in residentie en thema:
Alexander Makay
Van Dowland tot Brel en verder…

De vroege Weense pianoforte in dialoog met blazers én strijkers

Concert

15 uur — Chris Maene Museum, Ruiselede

tickets: 20 euro | 15 euro (Korting jongeren & studenten) | 12 euro (Korting -12 jaar)
Artiest in residentie en thema:
Piet Kuijken
De vroege Weense pianoforte: het vlaggenschip van de Weense school!