Entre Flamencos - De traditionele Flamenco: dans, zang en gitaar!

Saïdjah Galo La Zambra

Saïdjah la Zambra werd de muziek met de paplepel ingegeven. Ze studeerde in Sevilla aan alle toonaangevende flamencoscholen en danste op prestigieuze podia met heel wat bekende artiesten.

Saïdjah komt uit een muzikale familie. Door haar moeder Geneviève Galo, die een eigen dansschool heeft in Bergamo, wordt ze in haar kindertijd ingewijd in de flamenco.

Als Saïdjah vijf jaar is volgt ze haar eerste danslessen bij Torre Montijo. Op 16-jarige leeftijd begint ze aan een reeks ‘masterclasses’ in Italië, Spanje en België. Verspreid over vier jaar krijgt ze les van gerenommeerde artiesten uit de flamencowereld zoals Bélen Maya, Javier Barón, Javier Latorre en La Chiqui de Jerez. Na haar middelbare studies trekt Saïdjah naar Sevilla om zich daar nog verder in haar passie te verdiepen.

Ze studeert aan de academie La Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco onder de kundige leiding van Milagros Menjibar La Reina de La Bata de Cola, Rafael Campallo, Ursula López, Carmen Ledesma, Yolanda Lorenzo, La Choni, Luisa Palicio en El Choro. In de zomer van 2007 beëindigt ze daar met grootste onderscheiding de opleiding.

Verder studeert Saïdjah in Sevilla in de school Estudio de Danza y Guitarra Flamenca de Eduardo Rebollar y Yolanda Lorenzo waar ze de kans krijgt om wekelijks als flamencodanseres in de gitaarlessen (dansbegeleiding) van Eduardo Rebollar te dansen.

Saïdjah verblijft regelmatig in Sevilla en volgt stages bij o.a. Andres Peña, Rafael Campallo, Jose Maldonado, Milagros Menjibar, Pilar Ogalla, Ursula Lopez, ... Als vertegenwoordiger van de Sevilliaanse school concentreert Saïdjah haar specialisatie rond de flamencodans met attributen, zoals de bata de cola (staartjurk), de abanico (waaier), de sombrero (hoed) en mantón (omslagdoek). Haar flamencodans is te bewonderen in de film van Marie Jo Lafontaine Dance the world uit 2008.

Saïdjah deelde het podium met artiesten als Antonio Paz, Esteban Murillo, Jose Luis Dominguez, Antonio Segura, Carmen Fernandez, Rafael Sanchez, Anthony Carrubba, Alexander Gavilan, Rafael Rodriguez, Manuel Romero, Jesus Corbacho, Juan Reina, …

Ondertussen stond ze als soliste op de meest prestigieuze Vlaamse podia zoals De Roma (Borgerhout), Handelsbeurs (Gent), NTG Gent en als gastdanseres op Dranouter en Sfinx.

Saïdjah creëerde verschillende voorstellingen met een traditionele bezetting, gevormd door zang, gitaar en dans, zoals Alma Flamenca, Rojo en ¡FLAMENCO!.

In november 2011 schreef ze in samenwerking met Huib Billiet Adriaansen het boek Flamenco, handleiding voor dansers en liefhebbers . Ze gaf les in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Momenteel geeft ze voornamelijk les in Brussel.

De esthetiek van Saïdjah combineert een klassevolle sensualiteit en elegantie met krachtige expressie en daardoor weet zij de essentie van de flamenco te treffen.

volgende

Ann
Cnop

À la belge! Werken voor viool geschreven door Belgische componisten
Lees meer over Ann Cnop