Concert
Augustin Schubinger en de vroege cornettomeesters
Concert

Augustin Schubinger en de vroege cornettomeesters

Locatie
Kerk Hoeke
Uur
20 uur
Curator
Lambert Colson
Prijs per ticket
20 euro

Augustin Schubinger was de eerste 'professionele' cornettospeler. Hij was oorspronkelijk van Nürnberg, maar doorkruiste Europa om zijn talenten als musicus tegen betaling aan te bieden.

Op het begin van de 16de eeuw bestelde keizer Maximiliaan I een monumentale serie van houtsnedes, beter bekend als De triomf van Maximiliaan. Op één van die houtsnedes verschijnt Augustin Schubinger als cornettospeler, begeleid door de zangers van de keizerlijke kapel. Op een andere bladzijde verschijnt Paul Hofhaimer, organist, al spelend op een prachtig gotisch orgel. In Arnold Schlicks theoretisch werk van 1511 wordt een organist naast een cornettospeler afgebeeld.

Omdat het instrument heel goed de menselijke stem kan imiteren werd de cornetto toen beschouwd als het instrument dat het meest geschikt was om zangers te begeleiden. De iconografie suggereert bovendien dat het al erg vroeg gebruikelijk was om cornetto en orgel met elkaar te associëren. Welk repertoire ze dan precies uitvoerden is helaas niet tot in detail bekend.

Tijdens dit concert voor klavecimbel en cornetto wordt de virtuoze orgelmuziek van Paul Hofhaimer gespeeld terwijl Lambert Colson een potentieel solorepertoire voor cornetto reconstrueert zoals dat kon hebben geklonken op het begin van de zestiende eeuw.

Uitvoerders:

Marc Meisel (klavecimbel)

Lambert Colson (cornetto)

Volgende

All events

Lambert Colson - De cornetto door de eeuwen en over de landsgrenzen heen

Lecture performance

15 uur — Erfhuis Vredeborg, Oostkerke

tickets: 20 euro | 15 euro (-32 jaar) | 12 euro (-12 jaar)